keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Työttömänä kotimaassa, työllistettynä ulkomailla: Sananen palkkauksesta



Eri mailla on erilaisia tapoja sopia työntekijöiden eduista ja velvollisuuksista. Yleensä työlainsäädäntö säätelee työnantajan ja työntekijän välistä suhdetta ja asettaa työelämään tärkeitä pelisääntöjä. Suomalaisessa työelämässä eri alojen palkkaukseen vaikuttavat lakien ohella olennaisesti työnantaja- ja ammattiliittojen tekemät työehtosopimukset, sekä valtiolliset työllisyys ja -kasvusopimukset. Suomessa vallitseekin korkea järjestäytymisaste ja työssäkäyvistä noin 70 prosenttia kuuluu ammattiliittoihin. 

Myös Slovakiassa työntekijän asemaa turvaamaan on laadittu työlainsäädäntö, jossa määritellään esimerkiksi vähimmäispalkkauksesta. Paikallisten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta välittyy kuitenkin kuva, että ammatillinen järjestäytyminen on maassa vähäistä ja ammattiliittoihin kuulumista ei välttämättä aina katsota suopeasti. Joissakin yrityksissä ammatillinen järjestäytyminen on toki mahdollista, mutta omilla työpaikoillamme ammattiyhdistystoiminta ei ole tullut esiin missään tilanteessa, eikä organisaatiossa tietääksemme löydy suomalaisilta työpaikoilta tuttua luottamusmiestä. Slovakian olemassa olevia työntekijäliittoja on lisäksi moitittu tehottomuudesta ja yritysjohdon liiallisesta myötäilystä. Jotakin ilmiöstä kertoo myös se, että työntekijöiden lakot ovat olleet maassa melko harvinaisia. Ammattiliittojen puuttuessa myös eri osapuolten väliset palkkaneuvottelut mitä ilmeisimmin loistavat poissaolollaan.  


Suomen palkkoihin verrattuna Slovakian keskipalkka, yhden lähteen mukaan vajaat 800 euroa kuukaudessa, tuntuu kovin pieneltä. Maassa toimivat suuret kansainväliset yritykset toki tarjoavat keskimäärin parempaa palkkaa kuin paikalliset yritykset ja organisaatiot. Paikallisittain palkkatiedot ovat luottamukselliset jopa siinä määrin, että kyseisen tiedon levittelystä saattaa puskaradion mukaan seurata jopa työsuhteen päättyminen. Mikäli käytäväpuheita on uskominen, on luottamuksellisuuden syynä samoista tehtävistä eri yksilöille maksettavat erisuuruiset palkkiot. Esimerkiksi pohjoismaista rekrytoitujen työntekijöiden palkat ovat pääsääntöisesti suuremmat kuin samoissa tehtävissä työskentelevien Slovakkien. Myös harvinaisen kielen sujuva osaaminen nähdään perusteena suurempaan palkkaan työtehtävien ollessa muutoin samat kuin vastaavaa työtä tekevillä muilla työntekijöillä.




Mikäli työntekijöiden palkkatuloja Suomen ja Slovakian välillä halutaan vertailla oikein urakalla, voidaan vilkaista vaikkapa OECD:n, eli Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön tiedotteita. Kun suomalainen tienaa kyseisen lähteen mukaan keskimäärin noin 30 840 euroa vuodessa, on Slovakiassa vastaava lukema lähes puolet vähemmän, eli 16 164 euroa vuodessa. Suomessa palkkajakauman yläpäässä viihtyvät 20% ansaitsee vuositasolla 38 046 euroa ja häntäpään 20 % puolestaan 20 618 euroa vuodessa. Slovakiassa vastaavat lukemat ovat puolestaan 19 430 ja 8476 euroa. Työtunteja Slovakille kuitenkin kertyy vuoden aikana keskimäärin 1785, kun taas suomalainen työläinen kuluttaa sorvin ääressä 1672 tuntia vuodestaan.


Oho, luottamuksellista tietoa


Mikäli mielessä on siis kääriä kasaan hyvät rahat ja kartuttaa säästöjä, kannattaa Bratislavan sijaan suunnata vaikkapa Dubain lämpöön tai Norjan vuonoille. Meille täkäläisistä toimistotöistä maksettava kuukausittainen palkka on toki vähemmän kuin mitä vastaavissa tehtävissä saisimme Suomessa. Se kuitenkin riittää tällä haavaa elämiseen ja olemiseen, jopa ajoittaiseen reissaamiseen silloin kun mieli toisinaan halajaa maailmalle. Totuus on kuitenkin, että suurimmalla osaa maailmasta ei mene niinkään hyvin kuin Suomella tällä hetkellä, vaikka pohjolassa taloudellinen taantuma painaakin päälle. Opiskeluaikojen arkeen nähden tämänhetkinen elintasomme on kuitenkin kokenut selvän nousun, vaikka emme omistakaan omakotitaloa, kahta henkilöautoa ja kultaistanoutajaa. Tai ehkäpä juuri siksi. Kukin tyylillään ja tarpeittensa mukaan.




Kirjoittajan innoittajina toimineet tällä kertaa:

Labour Code. Slovak Republic – Slovakia. Collection of Laws 2001-2012. Full Wording. Ministry of Labour, Social Affairs and Family of the Slovak Republic. http://www.employment.gov.sk/en/labour-employment/labour-relations/

Nominal Monthly Salary in Slovakia Rises to 770 €. The Slovak Spectator. 7.7.2012.

http://spectator.sme.sk/articles/view/46605/10/nominal_monthly_salary_in_slovakia_rises_to770.html

OECD Better Life Index – Finland. http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/finland/

OECD Better Life Index – Slovakia. http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/slovak-republic/

Viitala R, Henkilöstöjohtaminen – Strateginen kilpailutekijä. Edita Bookwell Oy 2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti